Infinitul

by

Scriu acest articol pentru a-mi exprima nedumerirea fata de acest lucru ciudat, inexistent in vreun loc din Univers, dupa parerea mea. Putem sa ne imaginam infinitul, dar nu sa-l si transformam din ceva abstract in ceva fizic.

Conceptia de „infinit” este destul de greu de inteles, pentru ca suntem obisnuiti cu lucruri numarabile in viata de zi cu zi, si e greu sa ne gandim la ceva ce nu se termina niciodata. Ce mi se pare mie cel mai ciudat e ca se considera ca lungimile finite sunt alcatuite dintr-un nr infinit de puncte (si nu ma refer doar la geometrie). De exemplu, ca sa parcurgem o distanta trebuie mai intai sa parcurgem jumatate din acea distanta, dar nu inainte de a parcurge jumatatea jumatatii acelei distante etc.. Lucrul acesta se continua la infinit. Atunci cum vom mai putea vreodata sa prcurgem acea distanta finita? Infinitul asta l-a preocupat pe ganditorul Zenon din Elea toata viata. Poate ca unii isi amintesc de binecunoscutul paradox al lui Zenon, cu Ahile si broasca testoasa. Sau cum poate fi un punct infinit de mic? Asta inseamna ca lungimea lui tinde spre zero, desi nu poate fi zero, deoarece atunci nu ar mai putea exista. Si totusi o infinitate de lucruri infinit de mici pot alcatui ceva infinit, sau, mai rau, ceva finit :shock:(ma refer la teoremele conform careia o dreapta si un segment sunt alcatuite dintr-un numar infinit de puncte). Anyone else confused?

Reclame

11 răspunsuri to “Infinitul”

 1. cozonac Says:

  ai dreptate razvane chir e greu de conceput cand ma gandesc la infinit imi vine o imagine cu o plaja care pana la urma se termina cu o groapa mica unde se varsa totul e ciudat:D

 2. pruna Says:

  :)))) Scuze, cozonac ai o gandire asa de … draguta si intr-un fel ciudata:))

 3. teomilea Says:

  Cred ca am aflat raspunsul. Infinitul este acel lucru care omul nu-l il poate afla (dupa parerea mea). Cand cineva ( sincer nu stiu cine) incearca sa afle cand de mic e punctul isi da seama ca oricat de mic ar constata ca este punctul , in urmatoarea secunda si-ar da seama ca e muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuult mai mic (cam mare propozitie:D ). Atunci acel cineva a zis ca e „infinit” de mic, stiind faptul ca un lucru „finit” il putea afla. Dar ( acum vine parte interesanta) isi da seama ca punctul cel „infinit” de mic poate forma ceva „finit” ( de exemplu un segment). Acest paradox s-a produs doar din faptul ca omul nu a putut sa afle cat de mic e un punct. In concluzie infinitul a aparut din prostia omului(oamenii in general, dar nu neaparat toti).

 4. teomilea Says:

  Pot sa zic ca este un comentariu „a la Murphy”:D

 5. teomilea Says:

  Scz pt cei jigniti.

 6. razvandorobantu Says:

  E ciudat ca un punct e infinit de mic, deci el nu are lungimea 0, dar nici 0.00…..0001 (de cate-ori-vreti-voi de ori 0); si daca un segment este congruent cu el insusi, atunci segmentul deshis este congruent cu cel inchis, atunci „lungimile” celor 2 puncte (capete) ale segmentului, adunate, dau 0, deci fiecare are lungimea 0. Deci nu exista..
  Si atunci aceasta contradictie confirma afirmatiile lui Teo de mai sus, cu care uneori par singura explicatie pentru acest infinit ciudat:)

 7. pruna Says:

  nu fiți nerăbdători…o sa știți care-i treaba cu infinitul când o să pășiți pe lumea cealaltă. Știți, se zice că Dumnezeu a existat dintotdeauna…Nu că nu-i greu de crezut, până la urmă cine este credincios crede în Dumnezeu și în toate minunile pe care le-a săvârșit, deci și în existența lui de pretutindeni și dintotdeauna. Sau, mă rog, probabil că îl vom putea întreba pe El. Dar oricum va fi prea târziu, fiindcă o să fim morți:).
  Nu mă înjurați.

 8. mihai neagu Says:

  Universul e infinit. Daca ar fi finit ( sa zicem ca de forma cubica ), in spatele acestuia ar fi „nimic”. Si totusi „nimicul” acesta este infinit. Ce ciudat ar fi daca doi astronauti s-ar lovi cu racheta lor de aceasta bariera dintre univers si „nimic” !

 9. razvandorobantu Says:

  Mie inca imi incalceste mintea.. infinitul e prea „infinit” pentru capul meu finit:D

 10. razvandorobantu Says:

  Si ar fi mai probabil ca Universul sa fie de forma sferica, pt ca e cea mai simpla forma, si daca teoria Big Bangului e adevarata, atunci o explozie nu poate rezulta in ceva de forma cubica. Parerea mea.

 11. mihai neagu Says:

  La geografie am invatat ca universul este in expansiune tot timpul. E posibil ca acesta sa se „dezvolte” inegal.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: