Viaţă de tigru … (o problemă de clasa a VI-a)

by

tiger - survive

Cea mai mare ameninţare pentru tigri – în India şi, în general, în Asia – o reprezintă teritoriul insuficient. Pur şi simplu nu există suficient habitat disponibil pentru ei şi prada lor.

Dacă ai ghinionul sa fii tigru bengalez, îţi trebuie in medie 150 kg de carne pe lună ca să supravieţuieşti, iar o căprioară (sau un cerb) îţi poate oferi în jur de 54 kg de carne. În mod normal, 1 km^2 de padure este suficient (si necesar) pentru a hrani 50 de caprioare/cerbi. Dar – atenţie! – dacă ucizi într-un an toate căprioarele, nu mai ai ce mânca în anul urmator! S-a constatat că o populaţie de căprioare îşi poate permite să piardă anual maximum 12% din membri (din diverse cauze, inclusiv boli), pentru a-şi păstra efectivele*.

Câţi km^2 de habitat (teritoriu) sunt necesari pentru fiecare tigru bengalez? (se cere o estimare, adica o valoara aproximativa)

*Efective=numarul de membri.

Comentariu. Bineinteles ca un tigru mananca si altceva in afara de caprioare/cerbi, insa asta nu modifica prea tare rezultatul final. Problema mi-a fost sugerata de un fel de joc, pe care l-am gasit aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: