Proiect-” Cum putem masura distanta la care se produce un fulger? ” – Prima parte

by

Ce este fulgerul ?

Trasnetul este o descarcare electrica in scanteie care se produce in atmosfera terestra, fie intre doi nori , fie intre un nor si pamant.Norii de furtuna se incarca in partea lor inferioara,in special,cu sarcina negativa,iar aceasta incarca prin influenta suprafata pamantului cu sarcina pozitiva.Cand norul se deplaseaza,zona de sarcina pozitiva de pe pamant il urmareste ca o umbra. Norul si pamantul pot fi considerati drept armaturile  unui condensator intre care tensiunea electrica atinge valori de ordinul zecilor si chiar al sutelor de milioane de volti. Daca tensiunea dintre doi nori sau dintre nori si pamant devine suficient de mare,apare o descarcare electrica foarte puternica,numita trasnet.Exista multe forme de trasnete: trasnetul liniar,superficial,globular,perlat… Fenomenul luminos care insoteste trasnetul se numeste fulger,iar fenomenul acustic poarta denumirea de tunet. Fulger Este o imagine .gif pe care am transferat-o prin Bluetooth de la tatal meu. Prima parte e reala, dar nu se coloreaza cerul.

Cum putem masura distanta la care se produce un fulger?


Estimarea distanţei la care s-a produs fulgerul se poate face numărând secundele dintre fulgerul văzut şi tunetul auzit. Fulgerul şi tunetul se produc aproape în acelaşi timp, însă lumina are o viteză de 300.000 km/s iar sunetul „doar” 344 m/s (aproape de un milion de ori mai mică decât viteza luminii). Pentru a determina distanţa, se numără secundele dintre fulger şi tunet iar această valoare se împarte la 3 pentru a obţine distanţa aproximativă în kilometri. De exemplu, dacă am numărat 6 secunde între fulger şi tunet, atunci distanţa este de aproximativ 2 km. Dacă repetăm „experimentul” pe mai multe descărcări electrice, putem trage concluzia dacă furtuna se apropie (timpul dintre fulger şi tunet se micşorează) sau se depărtează de noi (timpul se măreşte).

CIMG2470 <-  Un fulger pe care am incercat sa-l desenez.

Vizualizati acest film. Este perfect pentru a estima distanta la care s-a produs fulgerul, aveti secundele mai jos.

proiectt

2 Ne mai ajuta si doamna Popa uneori, ca doar meritam putin ajutor , nu? Este un fulger alaturi de o inimioara foarte draguta. Sa ne punem si inima in acest proiect :)) !

–  To be continued –


Miruna Ioana Lazar

Reclame

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: